2017-07-29

Kulinarna Świętojańska

Druga edycja wydarzenia odbędzie się 29 lipca w godzinach 12:00- 18:00

Kulinarna Świętojańska to festiwal w duchu street food - promujący popularny nurt miejski w Europie i na świecie, to również wydarzenie, którego oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w Polsce, silnie kojarzoną z samą Gdynią. Idea wydarzenia dodatkowo podkreśla i promuje pierwszy w Polsce Szlak Kulinarny Centrum Gdyni. Podczas wydarzenia na ulicy Świętojańskiej wystawią się lokale i restauracje z ulicy Świętojańskiej i ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, nie zabraknie też stoisk z lokalnymi produktami i ziołami. Łącznie będzie można skosztować dań z ponad 40 różnych stoisk kulinarnych gdyńskich restauracji.

Imprezę, o godzinie 12.00, otworzą wspólnie zaproszeni kuratorzy wydarzenia, w tym: Marcin Popielarz, szef kuchni w restauracji "Biały Królik" oraz Jacek Fedde, szef kuchni z restauracji "Fedde Restauracja & Bistro", a także przedstawicieli miasta Gdynia.

W trakcie wydarzenia poza główną atrakcją, jaką będzie przede wszystkim wyśmienite jedzenie, odbywać się będą również pokazy gotowania na żywo w tym m. in. Jacka Fedde jednego z najlepszych gdyńskich szefów kuchni oraz pokaz w wykonaniu baristy Leszka Jędrasika z kawiarni "Black & White Coffee", trzykrotnego Mistrza Polski Latte Art.

Ponownie reaktywowany zostanie "Bieg kelnerów" - jedyny w swoim rodzaju wyścig, który odbywał się w Gdyni w latach trzydziestych XX wieku. Bieg odbędzie się w dwóch edycjach profesjonalnej i amatorskiej. Całe wydarzenie będzie miało smakowitą oprawę muzyczną w wykonaniu zespołu jazzowego grającego na żywo.

Program:

12:00 - Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez przedstawiciela miasta i kuratorów wydarzenia (Marcin Popielarz, Jacek Fedde).

12:15 - Bieg kelnerów - zawody profesjonalnych kelnerów - bieg z tacą i kieliszkami do wina wzdłuż Kulinarnej Świętojańskiej - meta na wysokości ul. Wybickiego.

12:35 - Bieg kelnerów - zawody amatorów - bieg z tacą i kieliszkami do wina do wina wzdłuż Kulinarnej Świętojańskiej - meta na wysokości ul. Wybickiego.

12:55 - Zakończenie Biegu Kelnerów, wręczenie nagród

13:00 - Rozpoczęcie spaceru przedstawiciela Miasta i kuratorów

13:05 - Zespół jazzowy

13:25 - Pokaz w wykonaniu baristy (Leszek Jędrasik, scena na wysokości ul. Żwirki i Wigury).

14:00 - Zespół jazzowy

14:20 - Pokaz kulinarny gotowania na żywo (Jacek Fedde, scena na wysokości ul. Żwirki i Wigury).

15:00 - Zespół jazzowy

15:20 - rozstrzygnięcie zaplanowanych konkursów, wręczenie nagród.

15:30 - 18:00 - Na scenie występuje zespół jazzowy z kilkuminutowymi przerwami

Od godziny 12:00 do 18:00 na jezdni wzdłuż ulicy Świętojańskiej rozstawione są stoiska kulinarne sprzedające swoje dania i produkty kuchni lokalnej.

18:00 Zakończenie imprezy.


data ostatniej modyfikacji: 2017-07-20 09:14:29
Komentarze
 
Polityka Prywatności