Północnoatlantycka Organizacja Producentów Sp. z o.o. we współpracy z Wydziałem Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego i Uniwersytetem w Akureyri School of Business in Science w Islandii podjęły się organizacji konkursu stypendialnego, który ma za zadanie wspierać polskich studentów zamierzających studiować na Uniwersytecie w Akureyri w ramach Programu Stypendialnego Erasmus. Wydarzenie inaugurujące konkurs PISCES (Polish Icelandic Scholarship – Exchange Studies) odbyło się 7 listopada na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.
Cele konkursu:
wzmocnienie polskiego i islandzkiego sektora rybackiego poprzez zapewnienie wykwalifikowanego i doświadczonego kapitału ludzkiego
zwiększenie wymiany wiedzy i dobrych praktyk między sektorami akademickimi i biznesowymi
wsparcie finansowe utalentowanych studentów koncentrujących się na zainteresowaniach naukowych związanych z sektorem rybołówstwa, jakością, bezpieczeństwem i przetwarzaniem żywności
promocja wymiany studentów między polskimi i islandzkimi uniwersytetami
– Edukację przyszłej kadry sektora rybołówstwa postrzegam jako fundament przyszłości rozwoju krajowej i europejskiej gospodarki morskiej, tzw. sektora blue economy, który od lat jest wzorcowo tworzony w Islandii – mówi Bogusław Szemioth, Konsul Honorowy Republiki Islandii w Warszawie i dodaje, że ideę stojącą za przedsięwzięciem Polish Icelandic SCholarchip – Exchange Studies (PISCES) najlepiej oddaje slogan konkursu: ‘be SMART! 4Blue Education’.
Studenci kierunku Zarządzanie prowadzonego na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego będą mogli się ubiegać o trzy roczne stypendia w wysokości 5000 EUR każde (łączna pula nagród wynosi 15 000 EUR), a warunkiem uczestnictwa w konkursie jest:
status stypendysty programu ERASMUS+ na Uniwersytecie w Akureyri
złożenie aplikacji konkursowej wraz z napisaniem pracy na temat ‘Quality management driven by innovations influence of storage and transportation conditions of frozen herring, mackerel and cod on quality and processing’
prezentacja ww. pracy przed Radą Programową PISCES
Jednym z elementów wsparcia studentek i studentów w przygotowaniu prac konkursowych będzie seria 15 godzin wykładów do wyboru w ramach autorskiego programu ‘Quality Management & Logistics of Food (Fishery) sector in practice’, którego celem jest przygotowanie merytoryczne studentów i przekazanie im praktycznej wiedzy przez liderów branży sektora rybołówstwa w Polsce. Do współpracy zaproszono grono ekspertów z największych firm przetwórczych w Polsce, tj. Espersen Polska, Graal, Lisner, Thai Union, a także firm związanych z gospodarką morską – MSC Polska, Kancelarię Radców Prawnych Misiewicz Mosek i Partnerzy oraz Samherji HF i Coldstore Gdańsk. Wykłady będą odbywać się na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.
Radę Honorową
PISCES tworzą:
Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej RP – Pan Marek Gróbarczyk
Minister Rybołówstwa i Rolnictwa Republiki Islandii – Pan Kristján Þór Júlíusson
Ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Reykjawiku – JE Gerard Pokruszyński
Ambasador Republiki Islandii w Berlinie – JE Martin Eyjólfsson
Radę Programową PISCES tworzą:
Uniwersytet Gdański: dr Angelika Kędzierska-Szczepaniak (Wydziałowy Koordynator Erasmus Wydziału Zarządzania, Prodziekan ds. Studenckich i Współpracy z Zagranicą Wydziału Zarządzania) oraz prof. Małgorzata Wiśniewska (Kierownik Zakładu Zarządzania Jakością i Środowiskiem na Wydziale Zarządzania)
Uniwersytet w Akureyri: Ögmundur Knútsson, PhD
Północnoatlantycka Organizacja Producentów Sp. z o.o.: Maciej Kisiel
Samherji HF: Unnar Jónsson
W wydarzeniu
inaugurującym konkurs wzięli udział m.in. przedstawiciele
Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej,
Uniwersytetu w Akureyri, Uniwersytetu Gdańskiego, Morskiego
Instytutu Rybackiego w Gdyni oraz przedstawiciele firm z branży
portowej, przetwórstwa oraz logistycznej z Polski i Islandii.
Kalendarz konkursu:
prace konkursowe należy przesyłać do 30 kwietnia 2019 roku
wybór najlepszych prac odbędzie się do dnia 31 maja 2019 roku
przed wyłonieniem najlepszych prac odbędą się ich ustne prezentacje przez kandydatów/kandydatki, a dokładny termin prezentacji zostanie ogłoszony do dnia 15 maja 2019 roku
wyniki Konkursu zostaną ogłoszone na stronie internetowej organizatora nie później niż 30 czerwca 2019 roku
Wkrótce więcej szczegółów na stronie: http://pisces.edu.pl