W dniach od 29.11 do 01.12 w Stacji de Luxe, przy ulicy Grunwaldzkiej 22 w Gdańsku-Wrzeszczu będą miały miejsce Dni Kuchni Słoweńskiej pod nazwą „Posmak Słowenii”.
Impreza ta jest kolejnym przedsięwzięciem organizowanym przez Katedrę Slawistyki, Lektorat Języka Słoweńskiego Uniwersytetu Gdańskiego i Koło Naukowe Czar Słowenii oraz firmę Vinea Adriatica przy współudziale Kulturalnego Kolektywu UG i Akademickiego Centrum Kultury UG „Alternator”. Celem tego przedsięwzięcia jest przybliżenie mieszkańcom Trójmiasta kultury Słowenii, tym razem od strony kulinarnej.
Gościem honorowym imprezy będzie Robert Makłowicz, który opowie o swoich wrażeniach dotyczących Słowenii, zaprezentuje swój program telewizyjny dotyczący tego kraju oraz swoją nową książkę. Ponadto mistrz kulinarny wygłosi wykład dotyczący kuchni Bałkanów na Uniwersytecie Gdańskim. Przede wszystkim zaś pokaże, jak przyrządzać słoweńskie potrawy narodowe. Drugą szacowną postacią, jaka będzie obecna w trakcie imprezy „Posmak Słowenii” to Mateja Prevolšek, zastępca ambasadora Republiki Słowenii.
W programie jest także projekcja słoweńskiego filmu Branka Durića Kajmak i marmolada oraz dia-show i liczne gry i konkursy przygotowane przez studentów. Będzie też można posmakować słoweńskich frykasów i grzanego wina według specjalnej narodowej receptury. Wszystkim rozkoszom podniebienia będzie towarzyszyła ponadto słoweńska muzyka.
Program:
29 listopada (czwartek)
18.00 - Prezentacja studencka: Słowenia w obrazie i słowie
19.00 - Prezentacja: Słowenia według Roberta Makłowicza
19.30 - Program TV: "Podróże kulinarne Makłowicza- Słowenia"
20.30 - Afterparty w rytm słoweńskiej muzyki
30 listopada (piątek)
13.15 - Wykład: Kulinarne podróże po Bałkanach - Robert Makłowicz
(Biblioteka Główna UG, ul. Wita Stwosza 53, Gdańsk)
17.30 - Zabawy, konkursy i nagrody
18.15 - Robert Maklowicz gotuje słoweńskie potrawy narodowe
20.00 - Afterparty
1 grudnia (sobota)
16.30 - Film: Kajmak i Marmolada (2003), reż. Branko Đurić - Đuro
18.30 - Zabawy, konkursy i nagrody
19.15 - Robert Maklowicz gotuje słoweńskie narodowe potrawy
22.00 - Afterparty
Na każdym afterparty muzyka słoweńska i degustacja słoweńskich smakołyków!
Wszystkie wydarzenia poza wykładem Pana Makłowicza będą miały miejsce w Stacji De Luxe.
26 listopada - 2 grudnia
Słoweńska kuchnia będzie obecna w Stacji De Luxe i restauracji Zeppelin jako specjalne menu.
Goście honorowi:
Mateja Prevolšek - Zastępca Ambasadora Republiki SŁowenii
Robert Makłowicz