1 grudnia 2007 (sobota)
(Archiwum)

Słoweński Posmak

W dniach od 29.11 do 01.12 w Stacji de Luxe, przy ulicy Grunwaldzkiej 22 w Gdańsku-Wrzeszczu będą miały miejsce Dni Kuchni Słoweńskiej pod nazwą „Posmak Słowenii”.

Impreza ta jest kolejnym przedsięwzięciem organizowanym przez Katedrę Slawistyki, Lektorat Języka Słoweńskiego Uniwersytetu Gdańskiego i Koło Naukowe Czar Słowenii oraz firmę Vinea Adriatica przy współudziale Kulturalnego Kolektywu UG i Akademickiego Centrum Kultury UG „Alternator”. Celem tego przedsięwzięcia jest przybliżenie mieszkańcom Trójmiasta kultury Słowenii, tym razem od strony kulinarnej. 

Gościem honorowym imprezy będzie Robert Makłowicz, który opowie o swoich wrażeniach dotyczących Słowenii, zaprezentuje swój program telewizyjny dotyczący tego kraju oraz swoją nową książkę. Ponadto mistrz kulinarny wygłosi wykład dotyczący kuchni Bałkanów na Uniwersytecie Gdańskim. Przede wszystkim zaś pokaże, jak przyrządzać słoweńskie potrawy narodowe. Drugą szacowną postacią, jaka będzie obecna w trakcie imprezy „Posmak Słowenii” to Mateja Prevolšek, zastępca ambasadora Republiki Słowenii.

W programie jest także projekcja słoweńskiego filmu Branka Durića Kajmak i marmolada oraz dia-show i liczne gry i konkursy przygotowane przez studentów. Będzie też można posmakować słoweńskich frykasów i grzanego wina według specjalnej narodowej receptury. Wszystkim rozkoszom podniebienia będzie towarzyszyła ponadto słoweńska muzyka.


Program:

29 listopada (czwartek)

18.00 - Prezentacja studencka: Słowenia w obrazie i słowie

19.00 - Prezentacja: Słowenia według Roberta Makłowicza

19.30 - Program TV: "Podróże kulinarne Makłowicza- Słowenia"

20.30 - Afterparty w rytm słoweńskiej muzyki

 

30 listopada (piątek)

13.15 - Wykład: Kulinarne podróże po Bałkanach - Robert Makłowicz

(Biblioteka Główna UG, ul. Wita Stwosza 53, Gdańsk)

17.30 - Zabawy, konkursy i nagrody

18.15 - Robert Maklowicz gotuje słoweńskie potrawy narodowe

20.00 - Afterparty

 

1 grudnia (sobota)

16.30 - Film: Kajmak i Marmolada (2003), reż. Branko Đurić - Đuro

18.30 - Zabawy, konkursy i nagrody

19.15 - Robert Maklowicz gotuje słoweńskie narodowe potrawy

22.00 - Afterparty

Na każdym afterparty muzyka słoweńska i degustacja słoweńskich smakołyków!

Wszystkie wydarzenia poza wykładem Pana Makłowicza będą miały miejsce w Stacji De Luxe.

 

26 listopada - 2 grudnia

Słoweńska kuchnia będzie obecna w Stacji De Luxe i restauracji Zeppelin jako specjalne menu.

Goście honorowi:

Mateja Prevolšek - Zastępca Ambasadora Republiki SŁowenii

Robert Makłowicz


ostatnia aktualizacja: 2007-11-20
« powrót
Komentarze
Polityka Prywatności