16 października rozpocznie się największy w Polsce festiwal kulinarny Restaurant Week. Bierze w nim udział rekordowa liczba restauracji, bo niemalże 400 z 15 polskich regionów. Na Gości czeka trzydaniowe menu – przystawka, danie główne, deser i koktajl od sponsorów wydarzenia, wszystko w festiwalowej cenie 49 zł za osobę. Jesienna edycja Festiwalu potrwa do 31 października.
5 lat Restaurant Week – czas podsumowań
W tym roku Restaurant Week świętuje swoje pięciolecie. Pierwsza, warszawska edycja odbyła się w 2014 roku. Od tego czasu Festiwal stał się największym i najpopularniejszym wydarzeniem kulinarnym w Polsce, a także jednym z dwóch największych na świecie. Restaurant Week zgromadził dotąd 700 000 Gości, zaserwowano blisko 2 000 000 dań!
Na Gości czeka popisowe menu w niemalże czterystu restauracji, oferujących ulubione przez Polaków smaki – włoskie, azjatyckie, meksykańskie, greckie czy rodzime polskie, w tym specjały regionalne. Trzydaniowe doświadczenie może być w wersji mięsnej, bezmięsnej, wegetariańskiej czy wegańskiej, do menu zostanie podany festiwalowy koktajl.
Jak przy każdej edycji, również i tym razem, festiwalowi Goście mają szansę wygrać atrakcyjne nagrody, ufundowane przez Partnerów wydarzenia: dzięki marce Grundig kolację w Osteria Francescana 3***, której właścicielem i szefem kuchni jest Massimo Bottura, jedna z najsłynniejszych postaci światowej gastronomii oraz pobyt w jego willi Casa Maria Luigia, dzięki PLL LOT Goście wybiorą się w podróż do Delhi, a Restaurant Week zaprosi ich na kolację w stolicy Indii.
#KochajJedzenie
Jesiennej edycji Restaurant Week będzie towarzyszyć ogólnopolska kampania społeczna #KochajJedzenie. Jest to kontynuacja i zarazem kolejna odsłona zapoczątkowanej wiosną kampanii #SzanujJedzenie, która odbiła się szerokim echem i dotarła do milionów odbiorców. Akcja promuje dojrzałą miłość do jedzenia, opartą nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ zwyczajów żywieniowych na środowisko. Dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji i wyboru menu, podczas Restaurant Week nie marnujemy żywności.
Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl. Tej jesieni organizatorzy spodziewają się 100 000 Gości, dla przypomnienia ostatnia, wiosenna edycja - jak dotąd rekordowa – zakończyła się z wynikiem 93 tysięcy uczestników.